Tips

Je stage is het moment om te ontdekken hoe het er echt aan toegaat in de praktijk. Hier vind je tips over het zoeken van een stage. Wanneer begin je, waar zoek je eigenlijk naar, over stagevergoeding en hoe kom je aan die ene stage die je wilt hebben?

Wanneer begin je met het zoeken van een stageplaats?

Veel studenten beginnen laat met het zoeken van een stage. Vaak levert een late zoektocht veel problemen op en dat kan uiteindelijk leiden tot het niet op stage gaan. Wij adviseren je ook om zo vroeg mogelijk op stage te gaan. Het lijkt overdreven, maar het staat echt niet vreemd als je in september gaat zoeken voor een stage in februari of in maart gaat zoeken voor een stage in september.

Veel bedrijven en organisaties plaatsen een maand of 4 voor de startdatum van de volgende stage al hun vacatures. Je zou je eeuwig voor je kop kunnen slaan als jij net die ene stage mist welke je interesse heeft.

Vragen die je jezelf moet stellen

Het kan gebeuren dat een stageplaats niks is. Dit kan veel redenen hebben. Je moet daarom ook een paar vragen aan jezelf stellen vóór je naar een stage gaat zoeken:

  • Wat voor soort bedrijven trekt je interesse?
  • Waar moet een stageplaats volgens je opleiding aan voldoen?
  • Wat wil je precies doen op je stage? Wat wil je leren?
  • Hoe ver wil ik reizen om bij mijn stageplaats te komen?
  • Hoe hoog moet de stagevergoeding zijn?

Hoe vind je een stageplaats?

Tegenwoordig hebben veel scholen een eigen stagebureau, waar je naar toe kunt om je stage te regelen. Als dit niet het geval is, moet je zelf je stage regelen. Hier zijn veel verschillende manieren voor, waarbij www.stageinjeregio.nl een centrale website is voor de actuele stages binnen de regio Noord-Veluwe, Nijkerk en Zeewolde.

Stagevergoeding

Vergis je niet, bedrijven zijn niet verplicht je een stagevergoeding te betalen. Je bent er namelijk om te leren en de tijd die het bedrijf in je steekt kost vaak voor hen al genoeg. Maak je geen zorgen, veel bedrijven betalen wel. Hoe hoog de vergoeding wordt, hangt van een aantal factoren af.

Nog meer tips

Voor nog meer tips over bijvoorbeeld het stageplan, wat te doen als je een potentiële stageplaats hebt gevonden en over het schrijven van een curriculum vitae? Dan lees je hier verder.

Bron: www.stagetips.nl